Carlos Koffie uit Baasrode mag zich de trotse creator noemen van de enige en echte Ros Beiaard Koffie. Vader Carlo en dochter Bo Lijnneel waren terecht fier op de presentatie van de unieke blend, speciaal gebrand en gemengd voor de komende Ros Beiaard Ommegang. Nu reeds te koop via hun webshop, bij bakker Bent en in de Carrefour Express Shop in Oudegem, maar een verdere verovering van de markt wordt zeker nagestreefd. Met een maximale capaciteit van 2,5 ton koffie per dag en een verpakkingscapaciteit van 70 ‘pakjes’ per minuut is expansie geen verre en onrealistische droom.
Koffie met het karakter van ‘ons Peirt’…
“Deze Ros Beiaard Koffie is speciaal, helemaal anders”, opent Carlo Lijnneel de beschrijving van zijn jongste telg in het assortiment van Carlos Koffie, bedrijf gevestigd aan de Steenkaaistraat 15 te Baasrode. “We werden vanuit het Ros Beiaard Comité gevraagd om een koffie te ontwikkelen speciaal voor de Ros Beiaard Ommegang. We voelden ons vereerd. We wilden een koffie maken met de karakteristieken van het paard: dat is vurig, stampt tegen een rots en probeert te overleven. Dat karakter moesten we in de koffie, een blend van Zuid-Amerikaanse bonen, behouden. We mogen ook niet vergeten, dat de smaak van de koffie die mensen willen, nogal eens kan variëren van streek tot streek. Naarmate je meer naar Frankrijk gaat, mag het iets robuuster zijn, terwijl je hier een zachtere koffie verwacht. We wilden een verzorgde koffie met een goede smaak. Dat we die op de Dag van de Koffie mogen voorstellen, maakt ons dubbel trots.” En de smaak van de Ros Beiaard Koffie mag er best zijn: pittig, vurig met een goede nasmaak…’ons Peirt’ zou er pap van gelust hebben en er fier op geweest zijn.
Duurzaamheid staat voorop
“Het was op een reis naar de Dominicaanse Republiek, dat ik ook een kijkje ging nemen in Haiti”, vertelt Carlo Lijnneel. “Ik wou eens de plantages bekijken waar onze bonen vandaan komen. De aardbeving had echter heel lelijk huisgehouden. Alles was er weg. Wat ik daar meegemaakt heb, overtuigde mij om bewust duurzaam te werken. Ik heb daar moeders met een kind op de rug gezien, die vochten om een korst brood. De werk- en levensomstandigheden van de mensen ter plaatse gaan mij dan ook nauw aan het hart. De sociale aspecten van het produceren worden opgevolgd en de werkdruk wordt daarbij niet veronachtzaamd. Ook de manier waarop onze koffie in de fabriek behandeld worden, de verpakkingen en de distributie worden zo duurzaam mogelijk beheerd. Zo wordt de verpakking van onze 500 gram vervaardigd uit suikerriet en maïsbladeren. Onze koffie zakjes zijn volledig CO2 neutraal.”
Rainforest Alliance Label
“Het label garandeert goede arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het leefmilieu. Bovendien besteedt het aandacht aan biodiversiteit. Het label wordt beheerd en onafhankelijk gecontroleerd door Rainforest Alliance. Rainforest Alliance voldoet aan de standaarden opgelegd door Sustainable Agriculture Network (SAN). Landbouwers die voldoen aan die standaard, worden erkend met het label Rainforest Alliance. SAN promoot efficiënte en productieve landbouw, het behoud van biodiversiteit en een duurzame levensstijl door middel van milieu- en sociale criteria.
In Rainforest Alliance-boerderijen is het gebruik van sommige pesticiden niet toegestaan. Genetisch gemodificeerde organismen mogen niet gebruikt worden. De meest schadelijke pesticiden evenmin. Het gebruik van kunstmest is wel toegelaten bij dit label. Ook is er geen verbod op het gebruik van additieven. Primaire bossen mogen evenwel niet gekapt worden. Het label legt strenge criteria op voor de bescherming en het behoud van biodiversiteit en waterzuivering. Verder zijn er criteria voor afvalbeheer, erosiecontrole, en behoud van de bodemvruchtbaarheid. Een deel van de criteria zijn verplicht, een ander deel is optioneel. Voor de optionele criteria moeten producenten een minimale score op de lijst met die criteria halen.
Het label garandeert goede werkomstandigheden. Het legt een reeks sociale criteria op gebaseerd op de ILO-Conventies, waaronder een verbod op dwangarbeid of gebonden arbeid, vakbondsvrijheid, een gegarandeerd minimumloon en het recht op collectief overleg, een werkweek van maximaal 48 uur en een verbod op kinderarbeid en discriminatie. ” (bron; https://www.labelinfo.be/label/fair-trade-rainforest-alliance, geconsulteerd op 20191002) Wie nog meer wil weten over deze ‘groene kikker’, neemt best een kijkje op www.rainforest-alliance.org.
Dochter Bo, jarig met het karakter van het Ros Beiaard…
Carlo Lijnneel is een gedreven man, een echte koffiebrander, gepokt en gemazeld in de koffiewereld bij Douwe Egberts en bij Melitta. Wanneer hij spreekt over koffie, glinsteren de ogen, ademt hij een aanstekelijk enthousiasme uit en is hij gewoonweg niet te stoppen. Zijn dochter Bo heeft daarbij het karakter van het Ros Beiaard: vurig, pittig, krachtig en vol energie. Ze staat te trappelen om het vaandel van vader Lijnneel over te nemen en vult de expertise van vader aan met een massa praktische marketing kennis en gevoel voor sociale en andere moderne media. “Momenteel is mijn specialisatie nog meer alles wat met thee te maken dan wel al de koffie”, stelt Bo. “Mijn papa is ongeëvenaard in koffie. We hebben momenteel 52 soorten thee en je bent niet de eerste die zegt dat “Bo Thé” een aardige merknaam zou zijn. We blijven echter Carlos Koffie heten. Mate thee is een gewilde variant momenteel. Misschien breiden we nog wel het assortiment nog wel uit. We verkopen in alle gewichten, maar veelal in 100 gram. Thee vraagt niet zo veel om een lekkere kop te serveren.” Ook over koffie pads heeft deze energieke gedreven jonge vrouw een visie. “We verkopen zelf geen koffie in voorverpakte pads. We staan voor versheid en kwaliteit. Pads worden geproduceerd in redelijk grote hoeveelheden en op het moment dat je ze ook gebruikt kunnen ze al heel wat aan kwaliteit en smaak verloren hebben. Daarom raden we ook bv Coffeeduck Pads aan. Daar maak je zelf je eigen pads mee aan. Dat is ook duurzamer. Hoe je het draait of keert, die pads zijn individuele verpakkingen voor 5 à 7 gram koffie. We gaan met ons bedrijf bewust duurzaamheid nastreven en die individuele pads passen daar niet echt in.” Het bedrijf heeft ook een speciale printer gekocht, waarmee het Ros Beiaard label op een cappuccino gedrukt kan worden. Ook al een idee van Bo.
Verborgen parels van de lokale economie
Burgemeester Buyse en Schepen Mannaert bedachten tijdens het persmoment een nieuw initiatief “persbezoek aan verborgen parels van de lokale economie”. “We zijn inderdaad geen industriestad maar herbergen wel heel wat prachtige bedrijven, die nauwelijks gekend zijn”, stelden Buyse en Mannaert in koor. “Het zou goed zijn mochten we onze bescheidenheid wat afleggen en die verborgen pareltjes wat meer onder de aandacht van onze inwoners brengen. We zullen de pers regelmatig uitnodigen om op zo’n bedrijfsbezoek te gaan.” Waarvan akte.
In ieder geval Carlos Koffie is zo’n verborgen parel, met gedreven zaakvoerders, technisch onderlegde mensen en een overheerlijk smakend product. Het Ros Beiaard zag dat het goed was en verorberde nog snel een Tiramisu, gemaakt met Ros Beiaard koffie en Vondelmolen peperkoek. Smakelijk!
Super… geniet van de lekkere koffie